5
hero icon

VOLLEDIGE ALL-IN WEBSITE

ALTIJD €599,00

Wat te doen als een WordPress plugin update je site kapot maakt

Je zal ongetwijfeld weleens iets gelezen hebben over de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen als je WordPress plugins gaat updaten. Hierbij kun je denken aan het maken van een backup en het een voor een updaten van plugins (dus niet allemaal tegelijk!). Maar zelfs als je overal rekening mee hebt gehouden, is er nog altijd de kans dat er iets misgaat bij een update. Geen paniek! Wij vertellen je wat er mogelijk mis kan gaan, en hoe je dit op kunt lossen.

Voor we verder gaan is het handig om te weten wat voor proces WordPress doorloopt wanneer er een plugin geüpdatet wordt. Eerst wordt de site in onderhoudsmodus gezet (daar vertellen we straks meer over), waarna alle bestaande bestanden voor die plugin worden verwijderd. Vervolgens worden de bestanden van de nieuwe plugin gedownload en uitgepakt in dezelfde map. Tot slot wordt de update als voltooid gemarkeerd, en verschijnt dat glorieuze groene vinkje naast de plugin.

Wat te doen als een WordPress plugin update je site kapot maakt

Maar als dat niet gebeurt, dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn:

#1. Er komt maar geen einde aan de plugin update

Het meest veelvoorkomende probleem dat we tegenkomen bij het updaten van plugins is dat het proces maar blijft doorgaan, en je nooit de melding krijgt dat de update voltooid is. Dit komt met name voor op ondermaatse, gedeelde servers. Als er meer dan een paar minuten zijn verstreken, probeer dan de plugin pagina in een nieuw tabblad te openen (terwijl je de huidige update verder laat draaien). Vergelijk het versienummer in het nieuwe tabblad met het oude versienummer. Het kan zijn dat de update in feite wel voltooid is, maar dat je nooit dat groene vinkje te zien kreeg. Als dat het geval is, dan kun je het eerste tabblad gewoon sluiten en is er niets aan de hand.

Als het versienummer in het nieuwe tabblad nog steeds de oude is en er nog steeds staat dat er een update nodig is, wacht dan een minuut of twee en ververs de pagina. Als je nog steeds de oude versie ziet staan, probeer dan nogmaals de update te draaien. En als je iets anders tegenkomt, lees dan verder.

#2. Je WordPress site blijft hangen in ‘onderhoudsmodus’

Wanneer WordPress een update uitvoert, gaat de website eerst in onderhoudsmodus. Er zal dan een simpele pagina aan je bezoekers worden weergegeven waar staat:

“Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.”

WordPress doet dit door het toevoegen van een bestand genaamd .maintenance in je thuismap. Zodra de update voltooid is, wordt het .maintenance bestand doorgaans automatisch weggehaald, waardoor je site weer gewoon zichtbaar is. Maar als de update blijft hangen en dat bestand niet verwijderd wordt, dan blijft je site natuurlijk in onderhoudsmodus.

Om dit te verhelpen log je via FTP in op je server, ga je naar de thuismap (meestal /public_html/) en verwijder je het .maintenance bestand (als je het niet ziet, moet je misschien in de instellingen van je FTP client aangeven om verborgen bestanden te tonen).

#3. De plugin heeft niet alle nieuwe bestanden geïnstalleerd

Als de plugin update niet is afgerond, kan het ook gebeuren dat je geconfronteerd wordt met een lege map voor de plugin, of een map waar slechts een deel van de bestanden geïnstalleerd is.

Om een voorbeeld te geven: als je de WordPress SEO plugin aan het updaten bent, dan staan de bestanden in de /wp-content/plugins/wordpress-seo/ map. Het updateproces vereist dat de bestanden worden verwijderd, waarna een nieuw zipbestand wordt gedownload en uitgepakt in de map. Als de update blijft hangen en de nieuwe bestanden niet allemaal in de map terecht komen, wordt je met problemen geconfronteerd.

Elke plugin bevat een bestand met informatie over de plugin, zoals de naam en de auteur. Als dat bestand niet bestaat, dan zal WordPress dit weten de volgende keer dat je een pagina in je dashboard laadt; de plugin wordt dan gedeactiveerd en er verschijnt een melding bovenin je scherm.

Maar als dat bestand wel aanwezig is terwijl er andere plugin bestanden missen kun je andere foutmeldingen zien, zoals PHP Fatal Errors. Mogelijk krijg je ook het “white screen of death”.

Als je probeert om de plugin simpelweg opnieuw te installeren, zal WordPress een foutmelding laten zien omdat de map al bestaat. Om dit te verhelpen kun je via FTP inloggen en de plugin map in zijn geheel verwijderen, om vervolgens de plugin opnieuw te installeren. Of je kunt de content van de plugin herstellen met behulp van de backup die je voor het updaten hebt gemaakt.

#4. Je krijgt het ‘white screen of death’ te zien

Dit lijkt op het hierboven genoemde probleem – maar het kan gebeuren als er ‘fatale foutmelding’ is… en dan krijg je een leeg, wit scherm te zien, en niets anders. Het white screen of death wordt vaak veroorzaakt door een incompatibiliteit tussen je server en de nieuwe versie van de plugin. In dat geval kun je het beste inloggen via FTP, de map van de plugin verwijderen, en de vorige versie van de plugin uit een backup halen.

Het is ook mogelijk om een eerdere plugin versie direct vanuit het WordPress archief te downloaden. Als je naar de plugin pagina gaat en op het ‘Developers’ tabblad klikt, kun je daar de zipbestanden van oudere versies downloaden.

Als je met het white screen of death geconfronteerd wordt raad ik je aan om de plugin pagina op WordPress.org te bezoeken, naar het ‘Support’ tabblad te gaan en op het forum te kijken of iemand anders misschien een soortgelijk probleem heeft. Zo niet, overweeg dan om een nieuwe thread aan te maken en mensen te laten weten wat er gebeurd is. Wees zo specifiek mogelijk, dat kan de ontwikkelaar helpen het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

#5. De update is goed gegaan, maar nu werkt het niet helemaal goed meer

Als het een kleine kwestie is, probeer dan al je andere plugins, je thema en WordPress zelf naar de laatste versie te updaten. Soms zal dat het probleem verhelpen, omdat alles dan weer up-to-date is.

Als het een groter probleem is moet je overwegen om terug te gaan naar de vorige versie van de plugin, en een bericht te plaatsen in het support forum zoals hierboven beschreven. De meeste plugin auteurs zijn zeer behulpzaam en ontvankelijk, en als je aardig bent – en hen zoveel mogelijk informatie over de kwestie verstrekt – zullen ze er vaak alles aan doen om je te helpen het probleem op te lossen.

Wat te doen als een WordPress plugin update je site kapot maakt

Als je geen tijd of zin hebt om je hiermee bezig te houden…

…dan nemen wij het je graag uit handen! Qreate-it biedt diverse WordPress onderhoudspakketten waarmee je altijd verzekerd bent van professioneel website onderhoud op maat. En daar hoort natuurlijk ook het updaten van je plugins bij. Als er dan iets mis gaat bij het updaten, zorgen wij dat het zo snel mogelijk wordt opgelost. Wel zo fijn om te weten!

Hou jij niet van een razendsnelle, megaveilige, up-to-date website?

Lees dan maar niet verder. Wij zorgen namelijk voor perfect onderhoud van je Wordpress-website.

Ik wil goed onderhoud

OOK INTERESSANT

DEZE BEDRIJVEN GINGEN JE VOOR

WAT DE WERELD ZEGT

We praten graag over alle mooie projecten die we mochten uitvoeren. Maar jij wil natuurlijk veel liever weten hoe klanten over ons denken. Daarom vroegen we hen naar hun mening over de samenwerking met Qreate-it.

In no-time hebben we een website opgeleverd gekregen die precies aan onze wensen voldoet. Ze luisteren naar je verhaal en anticiperen daar gelijk op en geven goede tips om de website naar een hoger niveau te brengen. Wij als Robuust Amsterdam raden Qreate-it zeer aan en zijn erg blij met het resultaat

Niek Sanders,

Robuust Amsterdam.

Deze heren hebben de website van Deventer 1250 jaar perfect in elkaar gezet! Vormgeving door Studio Wonder!

Mano Scherpbier,

Deventer 1250 jaar.

Blij met Qreate-it! Ze hebben mijn website voor Cestari Content & Communicatie gemaakt. Fijne samenwerking, geen vraag is teveel en betaalbare prijs. En ze houden je website veilig, daar dus gelukkig ook geen omkijken naar!

Maaike Cestari,

Cestari Content & Communicatie.

Qreate-It doesn't just create it, they transform magic into reality..

Dominique Latu.

YES, DIT WIL IK OOK!!

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

  1. Website binnen 2 weken opgeleverd
  2. Je eigen persoonlijke projectbegeleider
  3. Foto's, teksten, video's nodig? Wij regelen het!
  4. Beveiliging waar een bank jaloers op is
  5. Professioneel, maar super betaalbaar
  6. Koninklijke service en een zorgeloos traject
  7. Altijd weten waar je aan toe bent
Back to projects
Bel
Chat
Home
Route