9
hero icon

VOLLEDIGE ALL-IN WEBSITE

ALTIJD €599,00

Evolutie van de WordPress gebruikersinterface (2003 – 2017)

De WordPress gebruikersinterface heeft zich gestaag ontwikkeld sinds de eerste versie in 2003 werd uitgerold. WordPress begon als een simpel blogplatform en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig CMS-platform. In dit artikel nemen we je mee terug de tijd in en laten we de verschillende stadia zien in de evolutie van de WordPress gebruikersinterface, vanaf 2003 tot nu.

Evolutie van WordPress gebruikersinterface

Het begin van WordPress

WordPress begon in 2003. Voornamelijk omdat de ontwikkeling van de destijds reeds populaire blogging software b2/cafelog werd stopgezet door de hoofdontwikkelaars. Twee gepassioneerde gebruikers van b2/cafelog, Matt Mullenweg en Mike Little, besloten bovenop b2/cafelog een nieuw platform te bouwen. En zo geschiedde. Op 27 mei 2003 werd de allereerste versie van WordPress uitgerold. Sindsdien zijn er honderden nieuwe WordPress versies uitgebracht. In dit artikel belichten we de versies die grote veranderingen in de gebruikersinterface van het admin paneel introduceerden.

WordPress 0.71 (Juni 2003)

De landingspagina van het WordPress 0.71 admin paneel was ook meteen de pagina om nieuwe blogberichten te schrijven. Zoals je hieronder kunt zien was er geen dashboard. Functionaliteiten waren zeer beperkt, en alles was zo simpel mogelijk gehouden. Je kon slechts één categorie aan een blogbericht toewijzen. Deze versie van WordPress had een vervelend installatieproces waar je veel informatie handmatig moest aanpassen.

WordPress 0.71

WordPress 1.0. – Miles (2004)

Vanaf deze versie begon WordPress haar grote updates naar jazzmuzikanten te vernoemen. Zoals je kunt zien werd WordPress 1.0 vernoemd naar de beroemde muzikant Miles Davis. In deze versie stopte WordPress met het gebruiken van de b2 bestandsstructuur, en stapte men over op een eigen bestandsstructuur. Nieuwe functionaliteiten bevatten de mogelijkheid om meerdere categorieën te selecteren, een SEO-vriendelijke URL-structuur, reactie moderatie, een nieuwe installer, en nog een aantal verbeteringen.

WordPress 1.2 – Mingus (mei 2004)

WordPress 1.2, vernoemd naar Charles Mingus, was een monumentale update. Een van de meest belangrijke upgrades in deze versie was de introductie van plugins. Andere noemenswaardige veranderingen waren subcategorieën, custom fields, thumbnails, blogbericht voorvertoningen, versleutelde wachtwoorden, en de mogelijkheid om meer dan één dienst tegelijk te pingen.

WordPress 1.5 – Strayhorn (februari 2005)

De WordPress 1.5 versie werd vernoemd naar Billy Strayhorn en toonde de eerste glimp van een nieuwe dashboard stijl. Er werd geen gebruik gemaakt van Ajax, en alles was nog een stuk langzamer dan het WordPress dat we tegenwoordig gebruiken. Een andere significante functie van de introductie van pagina’s naast blogberichten; dit gaf gebruikers de mogelijkheid om statische pagina’s aan te maken die geen onderdeel waren van hun blog. Deze versie maakte het tevens mogelijk om meerdere thema’s in één enkele WordPress installatie te installeren.

WordPress 2.0 – Duke (december 2005)

WordPress 2.0 kwam met een grote omslag voor de WordPress admin interface. Er stond een grote blauwe header bovenaan een compleet veranderd dashboard. Het was ook veel sneller dan voorgaande versies, omdat het gebruik maakte van Ajax voor het uitvoeren van specifieke taken. Deze versie bevatte tevens een volledige WYSIWYG-editor. Akismet werd geïntroduceerd als een plugin om het steeds groter wordende probleem van spamreacties tegen te gaan. Enkele andere noemenswaardige functionaliteiten waren de mogelijkheid om afbeeldingen/bestanden te uploaden, de optie om voorvertoningen van thema’s te bekijken (screenshot.png), een verbeterde publicatiesnelheid en nieuwe hooks voor ontwikkelaars.

WordPress 2.1 – Ella (januari 2007)

WordPress 2.1 Ella was de eerste versie die een nieuw admin venster introduceerde voor het beheren van reacties. Het reactie-beheerproces was aanzienlijk verbeterd; gebruikers konden nu reacties verwijderen of goedkeuren zonder dat admin vensters opnieuw te hoeven laden.

WordPress 2.3 – Dexter (september 2007)

Deze versie bevatte geen drastische veranderingen voor de WordPress gebruikersinterface, maar voegde wel een aantal significante verbeteringen toe. WordPress verbeterde voor het eerst native support voor het toevoegen van tags aan blogberichten. Dexter introduceerde tevens update notificaties, waardoor de WordPress core en plugins meldingen weergaven wanneer er een nieuwe versie beschikbaar was. Deze versie begon ook met het automatisch doorverwijzen van gebruikers naar correcte WordPress URL’s zoals in de instellingen gedefinieerd was.

WordPress 2.5 – Brecker (maart 2008)

Voor WordPress 2.5 werkte het WordPress team samen met Happy Cog, een leidende consultancy firma op het gebied van webdesign, om de WordPress gebruikersinterface te reorganiseren. Het was een belangrijk herontwerp dat de basis vormde van het WordPress dat we vandaag de dag gebruiken.

Het dashboard was veel beter nu ze er meer handige informatie aan hadden toegevoegd. Dit was de eerste versie waarbij we one-click upgrades voor plugins in het WordPress plugin archief zagen. Deze versie bevatte tevens een veel betere visuele editor en een ingebouwde galerij.

Veel van de belangrijke componenten van deze versie maken nog steeds onderdeel uit van de software. Het uiterlijk van de interface veranderde echter al 10 maanden later.

WordPress 2.7 – Coltrane (december 2008)

WordPress 2.7 kwam wederom met een grote upgrade voor de WordPress admin gebruikersinterface. Gebruikers waren nu in staat om WordPress dashboard elementen aan te passen. Er werden schermopties geïntroduceerd, zodat gebruikers elementen naar eigen wens konden weergeven en verbergen.

Andere noemenswaardige functionaliteiten waren geautomatiseerde installatie voor plugins via het WordPress admin paneel, reacties beantwoorden via het admin paneel, aaneengesloten reacties, sticky posts, toetsenbord shortcuts en meer.

WordPress 2.9 – Carmen (december 2009)

WordPress 2.9 veranderde de gebruikersinterface niet maar voegde wel een aantal nieuwe functionaliteiten toe die prachtig integreerden met de bestaande WordPress interface. Een van deze veranderingen was een plugin updatesysteem, dat gebruikers de mogelijkheid gaf om met een muisklik hun plugins te updaten naar de nieuwste versie.

Een andere belangrijke verandering in deze versie was de mogelijkheid om afbeeldingen te bewerken; gebruikers konden afbeeldingen in WordPress bijsnijden, verkleinen of vergoten, roteren, schalen en omdraaien.

WordPress 3.0 – Thelonious (2010)

WordPress 3.0 Thelonious was een belangrijke WordPress upgrade die WordPress daadwerkelijk transformeerde van een blogplatform naar een volwaardig CMS. Deze versie introduceerde post types, taxonomieën, personaliseerbare achtergronden, headers, shortlinks en navigatiemenu’s. Het was tevens het begin van de traditie om elk jaar een nieuw standaard thema te introduceren. Het nieuwe standaard thema heette Twenty Ten.

WordPress 3.0 voegde ook een WordPress dochterproject genaamd MU samen met de WordPress core. Deze functionaliteit staat nu bekend als WordPress multisite. De basis stijl van de interface kon zich aan al deze grote veranderingen aanpassen, zonder dat de hele admin omgeving compleet moest worden herzien.

WordPress 3.0

WordPress 3.1 – Django Reinhardt (2011)

WordPress 3.1 voegde nog meer functionaliteiten toe aan de robuuste WordPress gebruikersinterface. Met deze nieuwe versie introduceerde WordPress de admin balk, post formats en een betere functie voor interne links.

WordPress 3.3 – Sonny (2011)

WordPress 3.3, dat werd uitgerold in december 2011, zat vol functionaliteiten en verbeteringen van de bestaande WordPress gebruikersinterface. Zo werden er fly out menu’s toegevoegd voor een betere navigatie binnen de admin omgeving, alsmede een vernieuwde admin balk, drag & drop om media te uploaden en tool tips.

WordPress 3.5 – Elvin (2012)

Mobiele apparaten met een hoge resolutie begonnen steeds toegankelijker te worden. WordPress 3.5 stroomlijnde de gebruikersinterface voor moderne retina apparaten. Dit betekende ook vernieuwde iconen en adaptieve stijlen die er geweldig uitzagen op elke schermresolutie.

WordPress 3.8 – Parker (2013)

Het uiterlijk en de stijl van de WordPress gebruikersinterface was al sinds 2008 niet meer veranderd, en hard toe aan een grote upgrade. Het doel van deze upgrade was om te zorgen dat er op een meer elegante wijze met mobiele apparaten omgegaan kon worden, en om WordPress toegankelijker te maken. Na veel werk werd de nieuwe WordPress gebruikersinterface geïntroduceerd met WordPress 3.8.

De nieuwe gebruikersinterface die we nog steeds gebruiken (met kleine verbeteringen) was responsive, bevatte meer kleurenschema’s en maakte gebruik van icoon fonts en Open Sans voor de typografie.

WordPress 3.9 – Smith (2014)

WordPress bleef de gebruikersinterface verbeteren om nieuwe functionaliteiten mogelijk te maken. WordPress 3.9 begon met het gebruiken van ‘flat buttons’ in de berichten editor, drag & drop uploads, galerij voorvertoningen en meer. Er werden ook live voorvertoningen toegevoegd voor het toevoegen van widgets in de thema customizer.

WordPress 4.0 – Benny (2014)

Hetzelfde jaar werd WordPress 4.0 uitgerold. Deze versie bevatte geen grote veranderingen aan de gebruikersinterface. Er waren echter wel een aantal coole wijzigingen die perfect pasten bij de bestaande look van de WordPress admin. Zo werd er een nieuwe grid weergave voor de Media galerij geïntroduceerd, met infinite scroll en soepele bewerkingsmogelijkheden.

WordPress 4.2 – Powell (2015)

WordPress 4.2 kwam met een kleine maar significante verbetering in het kleurenschema van de admin. Het grijs kreeg een enigszins blauwe tint en het blauw werd aangepast naar puur blauw, zonder rood kanaal.

WordPress 4.5 – Coleman (2016)

WordPress 4.5 bracht een aantal verbeteringen naar de standaard visuele berichten editor van WordPress. Een nieuwe bewerkingsfunctie voor inline links werd geïntroduceerd, evenals een aantal nieuwe inline tekst shortcuts.

Er werden responsive voorvertoningen aan de thema customizer toegevoegd, waardoor gebruikers een voorvertoning van hun thema konden bekijken op desktop, tablet en smartphone, zonder van apparaat te wisselen.

WordPress 4.6 – Pepper (2016)

In WordPress 4.6 besloot het core team te beginnen met het gebruiken van native fonts in plaats van het laden van Open Sans van de Google servers. Deze versie zorgde ook dat updates gestroomlijnd werden. Dit gaf gebruikers de mogelijkheid om plugins en thema’s te installeren, te updaten en te verwijderen, zonder dat ze de pagina hoefden te verlaten.

WordPress 4.8 – Vaughan (2017)

WordPress 4.8 introduceerde een nieuwe set widgets om media toe te voegen, zoals afbeeldingen, audio, video en rich text. Er werd ook een nieuw dashboard widget toegevoegd dat WordPress nieuws en evenementen weergaf.

WordPress 4.9 – Tipton (2017)

De laatste grote WordPress versie van 2017 voegde meer functionaliteiten toe aan de Thema Customizer, waaronder een nieuwe ervaring op het gebied van thema browsing en voorvertoningen. WordPress 4.9 maakte ook het bewerken van code in custom CSS en thema/plugin editors een stuk makkelijker, door het toevoegen van syntax highlighting en auto-completion functies.

Evolutie van de WordPress gebruikersinterface

De toekomst van de WordPress gebruikersinterface

Zoals je misschien wel hebt gemerkt is de WordPress gebruikersinterface sinds 2013 niet veel veranderd. WordPress zelf is sindsdien echter sterk verbeterd, met talloze nieuwe functionaliteiten, een geoptimaliseerde performance en een verbeterde beveiliging. De gebruikersinterface voelt nu misschien een beetje gedateerd vergeleken met veel andere grote websitebouwers op de markt.

Maar dit gaat binnenkort veranderen!

Het WordPress core team werkt nu namelijk aan een project genaamd Gutenberg. Dit project zal een drag & drop functionaliteit toevoegen aan de WordPress berichten en pagina editor. Gebruikers krijgen dan de mogelijkheid om zogeheten blocks in hun website te slepen, zoals je doet met een page builder plugin.

We kijken erg uit naar de volgende WordPress versie, en we houden je uiteraard op de hoogte!

Interesse in je eigen WordPress webshop?

Qreate-it bouwt voor jou een prachtige WordPress webshop met WooCommerce. Dit is inclusief template, implementatie van je huisstijl, deskundige begeleiding en live zetten. Dit All-in Webshop Pakket kost je slechts €899 (exclusief btw en onderhoudskosten). Neem contact met ons op voor meer informatie!

Hou jij niet van een razendsnelle, megaveilige, up-to-date website?

Lees dan maar niet verder. Wij zorgen namelijk voor perfect onderhoud van je Wordpress-website.

Ik wil goed onderhoud

OOK INTERESSANT

DEZE BEDRIJVEN GINGEN JE VOOR

WAT DE WERELD ZEGT

We praten graag over alle mooie projecten die we mochten uitvoeren. Maar jij wil natuurlijk veel liever weten hoe klanten over ons denken. Daarom vroegen we hen naar hun mening over de samenwerking met Qreate-it.

In no-time hebben we een website opgeleverd gekregen die precies aan onze wensen voldoet. Ze luisteren naar je verhaal en anticiperen daar gelijk op en geven goede tips om de website naar een hoger niveau te brengen. Wij als Robuust Amsterdam raden Qreate-it zeer aan en zijn erg blij met het resultaat

Niek Sanders,

Robuust Amsterdam.

Deze heren hebben de website van Deventer 1250 jaar perfect in elkaar gezet! Vormgeving door Studio Wonder!

Mano Scherpbier,

Deventer 1250 jaar.

Blij met Qreate-it! Ze hebben mijn website voor Cestari Content & Communicatie gemaakt. Fijne samenwerking, geen vraag is teveel en betaalbare prijs. En ze houden je website veilig, daar dus gelukkig ook geen omkijken naar!

Maaike Cestari,

Cestari Content & Communicatie.

Qreate-It doesn't just create it, they transform magic into reality..

Dominique Latu.

YES, DIT WIL IK OOK!!

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

  1. Website binnen 2 weken opgeleverd
  2. Je eigen persoonlijke projectbegeleider
  3. Foto's, teksten, video's nodig? Wij regelen het!
  4. Beveiliging waar een bank jaloers op is
  5. Professioneel, maar super betaalbaar
  6. Koninklijke service en een zorgeloos traject
  7. Altijd weten waar je aan toe bent
Back to projects
Bel
Chat
Home
Route